Från och med nu och fram till september pausas produktionen i Södertälje. Foto: TT

Scania bygger om till el – stänger i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Scania bygger nu om sin produktion i Södertälje för att göra elbilar framöver. Under sommaren kommer inte en enda lastbil att rulla ut från fabriken. Mellan 700 och 800 anställda ska utbildas för den nya produktionen.

Erik Bratthall, presschef på Scania, kallar stoppet, ombyggnaden och utbildningen i Södertälje för en övergång till en helt ny värld. 

– Det här är en enorm omställning. Både för de anställda och för Södertälje, säger han. 

Den nya produktionsinriktningen har kostat runt 3 miljarder kronor, enligt Bratthall, och framöver ska både ellastbilar och fossillastbilar kunna tillverkas. 

Men det är en stor ombyggnad som krävs, och därför stoppas produktionen i chassimonteringen, där lastbilarna monteras ihop, från och med torsdag 25 maj fram till september.

Personal utbildas

Under fyra månader ska vi arbeta i treskift med att riva och bygga upp nya verktyg. Samtidigt får personalen utbildning i de nya verktygen som kan producera både ellastbilar och fossillastbilar. 

Scania har byggt en batterifabrik i Södertälje, och den ska också tas i bruk i september. 

Fram tills dess kommer Scanias produktion att ökas på andra håll, som i Frankrike, berättar han. 

– Till 2030 är målet att hälften av lastbilarna som görs här ska vara ellastbilar, säger Erik Bratthall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.