Foto: TT

Scania miljardinvesterar i nytt gjuteri i Södertälje

Publicerad

Scania investerar 1,5 miljarder kronor i ett nytt gjuteri i Södertälje. Det uppger lastbilsjätten i ett pressmeddelande. Satsningen är en av de största någonsin för lastbilstillverkaren.

Syftet med den nya gjuteriet, med planerad byggstart januari 2019, är att tredubbla produktionskapaciteten och dra ner på energiförbrukningen. Gjuteriet kommer att drivas med el producerad från förnybara energikällor.

– I den pågående övergången till ett fossilfritt samhälle behövs ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer samt förbränningsmotorer som verkar på biobränslen och gas. Speciellt för lastbilar och bussar i långdistanstransport. Det nya gjuteriet kommer att vara avgörande för att tillhandahålla sådana motorer, säger Ruthger de Vries, vice vd, produktions- och logistikchef på Scania i ett pressmeddelande.

En av de största satsningarna

Investeringen i ett helt nytt gjuteri är en av Scanias största enskilda investeringar i en helt ny industrianläggning. Den nya anläggningen i Södertälje förväntas ha runt 170 anställda. Enligt Scania själva innebär satsningen att Södertälje fortsätter att vara navet för europeisk motorproduktion.

Den nya fabriken kommer att byggas på Tveta industriområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer