Foto: Jonas Ekströmer/TT

Scanias orderbok växt under krisen – visstidsanställda kan återvända

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Scanias orderbok har växt något under krisen. Det innebär att en del av de visstidsanställda som fått lämna företaget nu kan komma tillbaka.

Det har varit upp och ner för Scania under det här året. De första månaderna gick affärerna bra, men sedan kom coronapandemin och plötsligt var det tvärstopp. Beställningarna gick kraftigt ner och företaget hade också svårt att få leveranser. Till slut tvingades man stänga ner fabriken i Södertälje på grund av brist på komponenter.

I juni kom dystra besked om att Scania planerade för omfattande uppsägningar och oron var stor hos de anställda.

Fler order

Scanias pressansvariga Karin Hallstan menar att det en viss tillväxt i orderboken som nu måste betas av. En del visstidsanställda kan nu komma tillbaka till jobbet. Hon kan dock inte gå närmare in på hur många det rör sig om.

– Vi har sett en tillväxt av orderboken under den krisperioden. Men vi har också fått cancelleringar. Det är angeläget att vi nu har en takt som betar av så mycket av orderboken.

Ändrad situation

När bolaget stängde ner tidigare i våras berodde det på att underleverantörerna inte kunde leverera till Scania. Men den situationen har nu ändrats.

– Från det att vi drog igång igen efter tvärniten har det gått bra. Både med att hålla avstånd och att vi fått med oss hela leverantörsledet.

Scania presenterar nästa rapport 31 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer