Foto: TT.

Scanias export till Iran hotas

Publicerad

Donald Trumps besked om att lämna kärnenergiavtalet med Iran kan innebära ett hot mot Scanias export till landet. Scania har omkring fem procent av sin försäljning till Iran.

Att USA drar sig ur det globala avtalet innebär att hårda sanktioner mot Iran återinförs. Europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla verksamheten – annars riskerar de amerikanska sanktioner, säger John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt Trump. Det kan slå hårt mot Scania, enligt Exportkreditnämnden.

– Transportmedel står för ungefär hälften av den svenska exporten så den är väldigt stor, den är absolut en bransch som riskerar att drabbas av det här. Den är betydelsefull för den svenska exporten totalt, säger Carstenius.

Den svenska exporten består främst av lastbilar, telekom och maskinutrustning. Iran är en växande marknad för Scania – som var ett av de bolag som valde att stanna kvar i Iran under sanktionstiden.

– Försäljningen har ökat de senaste åren, så absolut, Iran har kommit att bli en allt viktigare marknad för Scania, säger Hans-Åke Danielsson, pressansvarig på Scania.

Scania: ”Skapar en osäkerhet om framtiden”

Enligt företaget handlar det om ungefär fem procent, eller runt 5 000 lastbilar, av bolagets totala försäljning som går till Iran. I runda slängor handlar det om sålda lastbilar och bussar för 3-4 miljarder kronor.

– Det är inte en av de tio största marknaderna för oss men det handlar ändå om inte helt obetydliga volymer som vi levererar till Iran, säger Hans-Åke Danielsson.

Scania har ingen egen fabrik i landet men samarbetar med två lokala fabriker i Iran. Nu avvaktar man för att se vad Trumps beslut kan innebära för bolaget.

– Alltid när det sker förändringar, skapas en oro inför framtiden men vi får se vad som händer, säger Hans-Åke Danielsson.

Den svenska exporten dubblades

2017 dubblades den svenska exporten till Iran och den ligger nu på drygt 4 miljarder kronor per år. Efter USA:s president Donald Trumps beslut i går kan den trenden vändas åt andra hållet, befarar Exportkreditnämnden.

– Risken finns att exporten minskar kraftigt igen och går tillbaka till vad den var mellan 2012 och 2015 när sanktionerna var hårda, till drygt 1-2 miljarder, säger Carstenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer