Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan de rätta politiska besluten så har vi en hel bransch i Europa som har en osäker framtid” säger Jennie Cato, PR-chef Scania. Foto: Maja Flygt/SVT

EU-beslut kan avgöra Scanias produktion av ellastbilar – miljardsatsning står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Scania mångmiljardsatsar på att producera ellastbilar – samtidigt finns fortfarande flera hinder som gör att de eldrivna lastbilar inte säljer som förväntat. Snabbare omställning och utbyggnad av laddinfrastruktur i Europa kan avgöra om Scanias investeringar ska löna sig.

– Det behövs djärva politiska beslut, säger Jennie Cato, PR-chef Scania.

Scania säljer färre ellastbilar än förväntat. Flera utmaningar återstår för ellastbilar, bland annat utbyggnad av laddstationer längs vägnätet i Europa och att det fortfarande är dyrare att välja eldriven lastbil jämfört med dieseldriven.

EU-val 2024

Redan nu har EU-parlamentet fattat beslut om ett nytt regelverk som ska styra utbyggnaden av laddinfrastruktur och andra alternativa bränslen inom Europa. Från och med 2025 måste exempelvis alla EU:s medlemsstater ge tillgång till en snabbladdare var 60:e kilometer längs det transeuropeiska transportnätet.

Dyr teknik – men priset på ellastbilar kan sjunka

Scania hoppas dock på att den gröna omställningen ska gå snabbare. Därför blir besluten som tas på EU-nivå avgörande för Scanias framtid. Det som Scania faktiskt kan påverka är priset på ellastbilar.

– Det är ju så att ny teknik kostar mer än beprövad teknik. Vi gör det vi kan när det kommer till priser. Men när vi kommer upp i stora volymer så kommer priserna att sjunka, säger hon.

Scania menar också att politiker på nationell nivå i Sverige behöver fatta beslut som snabbar på omställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet