Scanias vd Henrik Henriksson. Foto: TT.

Scanias vd: ”Går bolaget bra – går det bra för våra anställda”

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsjätten Scania fortsätter att göra vinst – trots stora investeringar den senaste tiden. Det finns en stor efterfrågan på företagets lastbilar runt om i världen och nu vill Scanias vd utöka personalstyrkan i Södertälje.

Europa, Latinamerika, Asien – många kontinenter står och väntar på leverans från Södertäljeföretaget, visar delårsrapporten som kom i dag. Orderingången för lastbilar steg med 27 procent under de under de nio första månaderna 2017 jämfört med samma period föregående år. Det beror delvis på den nya lastbilsmodellen som lanserades nyligen.

– Den nya lastbilen har mottagits väldigt väl och även om vi har vissa hål i programmet på grund av omställningen i produktionen, så tar vi väldigt bra marknadsandelar och vi får ut den prishöjning vi vill ha på produkten, säger företagets vd Henrik Henriksson till SVT.

Rekordhög nettomsättning

Nettoomsättningen steg till rekordhöga 86,4 miljarder kronor, en ökning med 15 procent jämfört mot i fjol.

Scania har drygt 46.000 medarbetare i över 100 länder men det är i Sverige och Södertälje som man nu räknar med att anställa flest framöver. Här finns 15.000 anställda i dag och Henrik Henriksson betonar att företaget är nöjda med sin bas i Södertälje och att de känner att de kan attrahera duktiga människor med rätt kompetens.

– Vi behöver fortsätta växa i Södertälje och vi koncentrerar våra investeringar och vår bemanning här, det gör vi, och i takt med att vi växer så måste vi öka bemanningen.

Hur märker de anställda att det går bra – mer i plånboken till jul kanske?

– Ja, det tror jag. Vi har ett traditionsenligt vinstdelningsprogram som ser till att, går bolaget bra, går det bra för våra anställda, säger vd Henrik Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.