Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lodjursfamiljen fångas på bild av en övervakningskamera. Filmen är tagen den 14 januari 2024. Foto: Länsstyrelsen

Se när lodjursfamiljen fångas på bild: ”Det här är en ganska ovanlig film”

Uppdaterad
Publicerad

Lodjuren ser ut att bli fler i år – länsstyrelsen har lyckats räkna ut att det finns omkring 30 lodjur i Stockholms län, vilket innebär en ökning med tre lodjur. Och ännu är man inte klar med inventeringen.

I Södertäljeområdet har två nya ungar blivit till. Länsstyrelsen inventerar lodjuren i länet med hjälp av spår, kameror och via appen Scandobs där allmänheten kan lämna in tips.

– Vi har en månad kvar på inventeringen men jag tycker att vi kan se en viss tillväxt, säger Mikael Fransson, vilthandläggare hos Länsstyrelsen.

Hittills har man hittat fem familjer i länet. Enligt preliminära siffror från årets inventering finns det omkring 30 lodjur i Stockholms län, vilket är en ökning med tre lodjur jämfört med 2023.

De vanligaste dödsorsakerna för lodjur är bland annat svält, illegal jakt och trafiken. I år har även rådjur blivit fler i stockholmstrakten vilket kan vara en av förklaringarna till att lodjuren verkar ha klart sig bättre.

I klippet: Följ med till Nykvarn där lodjur fångats på viltkamera.

Inventering av lodjur

  • Antalet lodjur baseras på antalet familjegrupper (lodjurshona med ungar) multiplicerat med 5,5.
  • Lodjursinventering pågår varje år mellan 1 oktober och sista februari.
  • Det är inte lika lätt att spåra lodjur som vargar, då de inte går i öppna terränger, utan mer i till exempel bergklippor och buskage.
  • Hur många honor som lyckas få fram ungar är olika från år till år.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.