Följ med ut på isen – här testar SVT:s reporter isjakt

Publicerad

Minusgrader har gjort att isen frusit till sig på sjön Måsnaren – då passar många på att segla på isen. Eller som det egentligen heter: isjaktssegla.

Med ett vindsurfingsegel tar man sig fram på isen och med hjälp av fötterna styr man isjakten. Det går att komma upp i över 100 km/h om isförhållandena är bra.

– Vi går inte ut på isar som är under 10 cm,  säger Bosse Karlsson, som ägnat sig åt isjakt sedan 1995.

Se när SVT:s reporter får följa med han på en tur, i videon ovan.

Isjakt

Att med hjälp av segel ta sig fram på skridskor eller förflytta en farkost försedd med medar utvecklades i länderna runt Östersjön, Nederländerna och i Nordamerika under 1800-talet. Issegling var på den tiden det snabbaste sätt människan kunde förflytta sig på.

1901 bildades Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) samt Stockholms Isjaktklubb (SIK). 1906 bildades Svenska Skridskoseglingsförbundet (nuvarande Svenska Isseglarförbundet) som samma år invaldes som specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF).

Isabella-isjakt är namnet på den vanligaste isjakten. För några få tusenlappar kan du själv bygga en. Klassen har idag många cruisingseglare och få väljer att tävla.

Isabella slog igenom på 1980-talet och klassen finns förutom i Norden representerad i Tyskland, USA, Kanada, Danmark, Finland och till och med på Grönland.

Källa:  Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.