Foto: TT

Nya siffror: Varannan dricker mer alkohol på semestern

Publicerad

Många svenskar dricker mer och oftare under semestern enligt en Sifo-undersökning beställd av företaget IQ, som ägs av Systembolaget.

– Det kan det vara svårt att bryta sommarvanorna när hösten kommer, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Studentfester, midsommar, grillkvällar och uteserveringar. Det finns många tillfällen under sommaren då alkohol är en naturlig del av sammanhanget.

– Det är tydligt att alkoholkonsumtionen går upp på sommaren det blir mycket vardagsdrickande, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, ett företag som ska verka för smartare förhållningssätt till alkohol i samhället.

Läs mer: Så får du koll på alkoholen i sommar

För de flesta är en ökad alkoholkonsumtion under kortare perioder inget problem, men vissa personer kan påverkas negativt när vanorna ska brytas, och det vill IQ lyfta fram och göra människor uppmärksamma på.

Juan-Pablo Roa, vd på IQ. Foto: TT/SVT

– Ett varningstecken är att man inte kan bryta sommarvanorna när hösten kommer, att man måste dricka ett glas vin eller en öl när man lagar mat tillexempel, säger han.

Mycket vardagsdrickande

På uppdrag av företaget IQ, som ägs av Systembolaget, har Sifo genomfört en undersökning där 52 procent av svenskarna uppger att de dricker mer under semestern. Nästan lika många säger att de dricker oftare än under resten av året.

– Det som förvånade mig var att det var så många som uppgav att de skulle dricka 3-4 gånger i veckan eller mer. Det blir väldigt mycket vardagsdrickande.

Men han tycker dock inte att det finns någon anledning till en generell oro.

– Jag tycker inte det finns skäl att vara alarmistisk, de allra flesta klarar ju av det här, men det är ju några som fastnar i fällan, beroendemottagningar får ju alltid fler samtal när hösten kommer. Så jag tror att det är viktigt för var och en att reflektera över sin konsumtion.

Så gjordes undersökningen:

Sifo genomförde undersökningen, på uppdrag av IQ, under perioden 2 juni – 11 juni 2017 bland 1.000 personer 18 år och uppåt via en webbpanel.

De tillfrågade personerna kommer från Sifo:s internetpanel med över 100.000 svenska panelister. Samtliga panelister har rekryterats genom riksrepresentativa telefonintervjuer eller via postala undersökningar. Det finns ingen möjlighet till självrekrytering.

Svarsfrekvensen var 48 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.