SVT besökte Scaniarinken och Täljehallen. Hör hur SSK och SBBK ser på beskedet om 500 besökare. Foto: Fredrik Gustavaell/SVT

Seriestart för klubbarna – så påverkar nya publikbeskedet: ”Behöver 1 500 för att gå runt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar serierna igång för SSK och SBBK. Regeringens besked om att eventuellt tillåta 500 personer på läktarna slår dock helt olika mot klubbarna. För basketklubben är siffran på många sätt optimal, medan SSK behöver betydligt fler för att gå runt ekonomiskt.

SSK har hemmapremiär i Hockeyallsvenskan mot Väsby på fredagskvällen. Scaniarinken tar 6 000 åskådare men i dagsläget får bara 50 vara på plats på grund av coronarestriktionerna. Något som SSK löst genom att sälja digitala ”soffbiljetter” till supportrarna och sedan lotta ut vilka 50 som får vara på plats.

”Inte hållbart”

Från den 15 oktober kan dock regeringen släppa på restriktionerna och tillåta 500 personer på evenemang. Men det är inte till någon större hjälp för hockeyklubben.

– Ekonomiskt är det inte hållbart. Vi har sålt mer än 500 säsongskort och skulle behöva sälja 1 500 stödbiljetter för att gå runt, säger Sara Jonsson, kommunikationsansvarig på SSK.

Optimistiskt i Täljehallen

I Täljehallen, som tar 2 000 åskådare, gläds basketklubben SBBK desto mer åt regeringens besked. Basketserierna drar igång strax efter den 15 oktober och oftast har laget inte så långt större publiksiffror än 500 under grundserien.

– På säsongen rör det sig om många hundra tusen kronor för oss jämfört med att ha 50 i publiken, säger klubbdirektör Johan Strömwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.