Foto: Södertälje International Football Cup.

SIFC: Flickor spelar gratis

Uppdaterad
Publicerad

Fler flicklag behövs på Södertälje International Football Cup. Därför slipper samtliga flicklag anmälningsavgifterna till turneringen.

Om sex veckor startar en av Sveriges största fotbollsturneringar för ungdomar, Södertälje International Football Cup.

Södertälje står i år som värd för lag från 24 olika länder och fem världsdelar. Ett nytt grepp för i år är att alla flicklag som deltar i turneringen, får anmälningsavgiften på 2.500 kronor betald.

Färre flicklag

– Vi har haft svårt att få in tillräckligt många tjejlag så att vi blir nöjda, säger Johan Rolander som är projektledare för cupen.

Varför är det så svårt?

– Generellt sett är flickfotbollen mindre, det finns färre lag. Sedan ligger turneringen mitt i sommaren, så om några lag åker bort så blir det svårt.

Men just anmälningsavgiften lär inte vara den största utgiften för till exempel ett lag från Peru.

– Nej, och den här kampanjen riktar sig främst mot inhemska lag. De internationella lagen får också avgiften betald, men vi marknadsför det i Sverige.

Mål på sikt

Målet för cupledningen på sikt är att ha ett deltagande på 40 procent flicklag. Förra året landade man på 27 procent.

SIF cup arrangeras den 12 till 16 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.