Foto: TT

Södertäljes sjätteklassare får allt bättre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever i Södertälje som har betyg A-E, alltså godkänt betyg, i samtliga ämnen i årskurs sex ökar. Kommunen sjätteklassare går därigenom emot rikstrenden där allt fler får sämre betyg.

Det rör sig inte om några dramatiska förändringar. Men trenden de senaste åren är negativ, på så sätt att andelen sjätteklassare med godkända betyg i alla ämnen har sjunkit från 80,5 procent våren 2015 till 77,1 procent i våras.

– Tyvärr förbättras inte resultaten, och det är en alldeles för stor andel elever som inte klarar godkända resultat i årskurs 6, sammanfattar Mikael Ejerblom, enhetschef för Skolverkets för- och grundskolestatistik.

Positivt i Södertälje

Samtidigt visar Skolverkets statistik en ökning på antalet elever som får godkänt i alla ämnen i Södertälje. Här har det ökat för både tjejer och killar från 70,5 procent respektive 66,1 procent, från det föregående året, till 71,4 procent och 69,3 procent i våras. Även andelen som inte har uppnått godkänt betyg i flera eller alla ämnen har minskat från förra året.

Andel elever som uppnått kunskapskraven (A-E) i årskurs 6

Södertälje kommun år 2018/2017:

Andel (%) uppnått A-E i alla ämnen

Tjejer: 71,4%

Killar: 69,3%

Andel (%) ej uppnått i ett ämne

Tjejer: 13,4%

Killar:10,8%

Andel (%) ej uppnått i flera eller alla ämnen

Tjejer: 15,2%

Killar: 19,9%

Södertälje kommun år 2017/2016:

Andel (%) uppnått A-E i alla ämnen

Tjejer: 70,5%

Killar: 66,1%

Andel (%) ej uppnått i ett ämne

Tjejer: 12,0%

Killar:9,4%

Andel (%) ej uppnått i flera eller alla ämnen

Tjejer: 17,5%

Killar: 24,5%

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.