Foto: TT

Sjunkande orderingång för Scania

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Scania redovisar en vinst före skatt på 3 111 miljoner kronor under tredje kvartalet, 24 procent högre än motsvarande period föregående år. Men orderingången sjönk.

”Högre fordons- och servicevolymer, liksom valutaeffekter, bidrog positivt medan högre produktionskostnader för drift av dubbla produktprogram och störningar i leverantörskedjan påverkade resultatet negativt”, skriver Scanias vd Henrik Henriksson, i rapporten.

Nettoomsättningen steg till 32 446 miljoner kronor, en ökning med 14 procent.

Minskad orderingång

Orderingången på lastbilar och bussar minskade med 13 procent till 19 986.

Bolaget har stött på problem i omställningen till det nya lastbilsprogrammet med störningar i leverantörskedjan på grund av en strejk hos en komponentleverantör. En konsekvens blev bland annat ökade lagernivåer. I kombination med en hög investeringsnivå hos bolaget försämrades kassaflödet, skriver bolaget.

Global osäkerhet

I Europa bedöms efterfrågan på lastbilar som fortsatt god, men även Scania känner av en osäkerhet i den globala handeln. Brasiliens långsamma återhämtning speglar efterfrågan i Latinamerika.

”I Mellanöstern har efterfrågan sjunkit drastiskt i Iran och Turkiet, vilket lett till både avbokade ordrar och en dämpning i ny orderingång. Orderingången i regionen Asien som helhet påverkades också negativt av en avmattning i Kina”, skriver Henrik Henriksson.

Efterfrågan på bussar påverkas negativt av situationen i Iran, enligt bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.