Bengt Andersson samhällsbyggnadschef i Nykvarn menar att projektet är viktigt för jobbskapandet i regionen, men Kristin Persson från Friluftsfrämjandet är kritisk och ser stora problem. Foto: SVT

Skog eller motortestbana – kritik mot Nykvarns planerade fordonssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Är det värt att avverka stora skogspartier med skyddade arter för att göra plats för jobbmöjligheter och tester av framtida miljövänliga fordon? Den frågan är högaktuell i Nykvarn där kommunen planerar en stor motortestbana för tunga fordon. Förslaget får kritik av Friluftsfrämjandet för bristande hänsyn mot naturen och miljön.

Det handlar om området Mörby, strax öster om centrala Nykvarn. Det har tidigare varit ett militärt område, men sedan det lades ner är det öppet för allmänheten. På senare år har det bland annat använts av den lokala orienteringsklubben.

Men i cirka tio år har kommunen arbetat för att området ska exploateras och få en motortestbana, där fordonsindustrin kan testköra tunga fordon när de arbetar med att utveckla mer miljövänliga lastbilar. Nu närmar sig ett beslut då förlaget är ute på remiss.

”Stora negativa konsekvenser”

Enligt en miljöutredning som kommunen beställt kommer en motortestbana påverka den lokala miljön, i synnerhet de rödlistade arter som lever i området.

För att anlägga banan kommer man även behöva spränga och schakta i området, koldioxidutsläppen riskerar att öka och rekreationsområden försvinner.

Detta har Friluftsfrämjandet tagit fasta på – hör kritiken och hur kommunen motiverar miljöpåverkan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.