Skolinspektionen kräver att skolan betalar 300 000 kronor i vite. Foto: TT

Elafskolan i Södertälje får kritik – ska betala 300 000 kronor i vite

Uppdaterad
Publicerad

Elafskolan i Södertälje kritiseras av Skolinspektionen för att inte ha följt upp och analyserat alla skolresultat. Redan för tre år sedan kritiserades skolan och nu kräver skolinspektionen 300 000 kronor i straffavgift, så kallad vite.

I Skolinspektionens beslut står det att de redan år 2016 bedömde att det fanns brister i skolans kvalitetsarbete. Bland annat för att man inte följt upp och analyserat elevernas skolresultat på en övergripande nivå. Kritiken har återkommit flera gånger vid uppföljningar, bland annat med beslut om vite under 2018.

Nu ser Skolinspektionen åter igen att det fortfarande finns brister och kräver att skolan betalar 300 000 kronor i vite.

Skolans huvudman: ”Läser ungefär som fan läser bibeln”

Lars Tunberg, VD för Aprendere skolor, som är huvudman för Elafskolan, menar att det inte finns några brister och att beslutet ska överklagas.

– Möjligen kan vår dokumentation av arbetet förbättras. Dokumentationen som de har fått är heltäckande men inspektörerna läser ungefär som fan läser bibeln och hittar alltid någon lucka, säger han.

Risk för fel insatser

I beslutet står det: ”Enligt rektorn har hon följt upp både omdömen och betyg och dokumenterat detta i skolans årliga kvalitetsredovisning. Av kvalitetsredovisningen framgår dock endast att betygen i årskurs 6 har följts upp och analyserats.”

Skolinspektionen menar att genom att endast dokumentera resultaten i några ämnen och i vissa årskurser finns en risk att man inte genomför rätt insatser för utveckling på skolan.

Lars Tunberg menar att det inte stämmer.

– Vi tycker inte det är rimligt. De säger att vi inte bryr oss om alla ämnen, det gör vi naturligtvis och att vi inte bryr oss om alla årskurser, det gör vi naturligtvis.

”Svenska myndigheter är nitiska”

– Det här är ingenting, det försäkrar jag. Det verkar som att de har hur mycket tid som helst att hitta fel. De skulle ägna sin tid åt bättre saker men det är så här med svenska myndigheter, de är nitiska. Vi ska överklaga det här beslutet precis som det förra, säger Lars Tunberg.

Enligt beslutet ska pengarna betalas in till Skolinspektionen senast den 16 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.