I Salem har eleverna ingen olycksfallsförsäkring under sommarlovet. Foto: Pressbild/TT

Skolbarn i Salem saknar försäkring under sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad
Salems kommun har valt att inte försäkra sina elever i grundskolan under sommarlovet. I Stockholms län är Salem den enda kommunen som inte har en olycksfallsförsäkring för eleverna som gäller dygnet runt, visar en ny kartläggning.

Det är försäkringsbranschens fackförbund Forena som gjort kartläggningen av de olika kommunernas skolbarnförsäkringar.

– Fritiden är den mest olycksdrabbade tidpunkten i barnens vardag, inte minst under sommarlovet. Därför borde kommunerna prioritera att försäkra sina elever även på fritiden, säger Håkan Svärdman som är samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena.

Flera barn oförsäkrade

Totalt visar kartläggningen att 35 kommuner i Sverige inte har olycksfallsförsäkring för grundskolelever som gäller även på fritiden. Flera av barnen har inte heller någon egen försäkring.

– Enligt vår Ipsos-undersökning uppger en tredjedel av föräldrarna att de inte har försäkrat sina barn. Därmed uppskattar vi att drygt 700 grundskolelever i Salem saknar egen barnförsäkring, säger Håkan Svärdman.

Han uppskattar att det skulle kosta kommunerna 40-50 kronor per elev och år att teckna skolbarnförsäkringar.

”Det kan se lite udda ut”

I Stockholms län väljer allt fler kommuner att försäkra skoleleverna dygnet runt. Men Salem har inte valt att teckna heltidsförsäkring.

– När man har tagit beslutet om försäkringen ska gälla även på fritiden och sommarlovet så har man gjort bedömningen att försäkringen ska täcka den tid som kommunen har ansvar över eleverna, säger Lennart Ejenäs (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Innan SVT kontaktade Lennart Ejenäs (M) kände han inte till att eleverna stod utan försäkring på sommaren, han säger att beslutet har tagits utanför nämnden.

– När jag nu får reda på det så inser jag att det kanske ser lite udda ut om vi tillhör ett fåtal kommuner som inte har det. Det är inte gratis men det är inte heller oöverkomligt.

Lyfter frågan i nämnden

Nu ska frågan tas upp i barn- och utbildningsnämnden efter sommaren.

– Vi har inte fått några påstötningar eller krav från föräldrar om att det här skulle vara något som fattas, säger Lennart Ejenäs (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer