Foto: TT

Skolinspektionen kräver åtgärder för Pershagenskolan

Publicerad

Skolinspektionen vill att Pershagenskolan gör mer för elever som mobbas.
Men rektor Morgan Damberg kritiserar i sin tur Skolinspektionen.

I slutet av juni förra året anmälde en förälder till Skolinspektionen att sitt barn, som nu är före detta elev på Pershagenskolan, har blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever. Föräldern anser att skolan inte vidtagit de skyldigheter som krävs enligt skollagen.

Enligt anmälan ska eleven bland annat ha blivit utsatt för flera knuffar, blivit stirrad på och kallats glåpord.

Rektorn biter ifrån

Rektorn på Pershagenskolan, Morgan Damberg, tycker att Skolinspektionens sätt att sköta ärendet är under all kritik.

– De har skickat frågor som vi bara haft en vecka, eller mindre, på oss att svara på och sedan har de själva hanterat ärendet i ett halvår eller så.

– Jag förstår inte varför det ska vara så, säger Morgan Damberg.

I anmälan till skolinspektionen framkommer det att man på skolan visste om att eleven har blivit utsatt för kränkande handlingar. Skolan upplever att de agerat mot dessa kränkningar på det sätt som skollagen kräver.

Skolinspektionens dom

Skolinspektionen kräver att skolan senast den 30 augusti vidtar åtgärder så att skollagens krav uppfylls för att motverka kränkande behandling.

– Vi har redan ändrat i rutinerna kring hur vi anmäler och uppmärksammar kränkningar. Vi är duktigare idag, säger Morgan Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer