Skyddsjakten förlängs – för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm förlänger skyddsjakten inpå hösten. Det beslutet kom vid lunchtid på onsdagen.

Skyddsjakten på varg i Sjundaområdet förlängs till den 30 november. Orsaken till beslutet är att man vill minska risken för skada på tamdjur.

Senast som får attackerades i området var den 20 augusti i år. Totalt dödades åtta lamm vid den tidpunkten.

Vi arbetar med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, men det är på en treårsplan så det kommer att ta tid, säger Göran Åström på länsstyrelsen i Stockholm.

Analys på spillning

Därför menar man nu på länsstyrelsen att det är befogat med skyddsjakt ytterligare en period.

– Det finns uppenbar risk för skada på tamdjur.

Efter en DNA-analys på spillning som hittades i Sjundaområdet i juli vet man nu att en av valparna som föddes i maj förra året är kvar.

– Det visar på en valp, vi vet inte om det finns ytterligare någon skygg individ. De här spillningsproverna var också tagna i närområdet där angreppet skedde.

Missnöjda jägare

Men i jaktlaget är man inte riktigt nöjda med länsstyrelsens beslut. Man hade önskat fler möjligheter och utökade metoder såsom mörkersikte och jakt med hund.

– Tittar man norrut så skickar man upp en helikopter och dräper björnen eller vargen ganska omgående. Då är det meningen att beslutet ska verkställas med de medel som man kan uppbringa, säger jaktledaren Anders Broby.

– Men det här blir varken hackat eller malet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.