Det dröjer fler år innan slussen i Södertälje väntas bli klar. Foto: TT

Slussbygget försenas ytterligare – kan dröja till 2025

Publicerad

Det har varit många turer kring det stora slussbygget i Södertälje. Bygget har både blivit rejält mycket dyrare och flera år försenat sedan byggstarten 2016. Nu meddelar trafikverket att det kan dröja till 2025 innan projektet är klart, enligt LT.

När bygget startade år 2016 var ambitionen att få det färdigställt tre år senare, men komplikationer och motgångar har försenat arbetet i flera år och den budgeterade kostnaden på 1,3 miljarder kronor har fördubblats.

Den senaste prognosen från Sjöfartsverket är att få klart projektet till år 2022, men sedan dess har bygget krävt en omstart och Trafikverket har tagit över som byggherre. Nu meddelar Trafikverket till LT att den nya byggstarten kommer ske först under 2022 och om allt går vägen kan bygget bli färdigställt år 2025.

Slussbygget i Södertälje

”Om bygget blir klart upp till tre år senare än Sjöfartsverkets senaste prognos så anser Trafikverket att arbetet gått snabbt och smidigt.” skriver tidningen.

Här är turerna kring slussbygget på 90 sekunder, publicerat när bygget stoppades i september 2020. Då var planen fortfarande att få bygget färdigt till december 2022:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussbygget i Södertälje

Mer i ämnet