Foto: Jonas Ekströmer / TT

Slutdomen: Scania måste betala 10 miljarder kronor i böter

Uppdaterad
Publicerad

Scania döms av EU-domstolen till miljardböter för inblandning i en europeisk lastbilskartell för över två decennium sedan. Den slutliga domen har nu kommit efter flera överklaganden.

– Den här typen av händelse är givet inget positivt att bli förknippad med, säger Erik Bratthall, presschef på Scania.

2017 krävdes lastbilstillverkaren Scania på nio miljarder kronor i böter av EU-kommissionen. Anledningen var att företaget tillsammans med fem andra lastbilstillverkare varit aktiv medlem i en kartell under åren 1997 och 2011.

Kartellen ska ha riggat priser och försökt påverka kostnader för ny teknik och strängare utsläppsregler, enligt domen.

Överklagat i flera led

Scania överklagade EU-kommissionens beslut och frågan togs upp i nästa instans 2022, där företaget senare dömdes. Ärendet överklagades vidare till högsta instans, EU-domstolen, som idag fastslog den tidigare domen. Scania har inte möjlighet att överklaga.

– Vi har under hela processen sagt att vi följt alla regler så givetvis är den här domen beklaglig och fel. Vi är besvikna. säger Erik Bratthall, presschef på Scania.

”Vi är självklart väldigt besvikna” säger Erik Bratthall, presschef på Scania. Foto: Scania

Scania har tagit höjd ekonomiskt

Boten är dock redan betald sedan några år tillbaka. Företaget har därmed redan tagit den ekonomiska smällen.

– Vi tog upp kostnaderna i vår resultaträkning redan för två år sedan, så domen idag påverkar inte resultat eller likviditet nu, säger presschef Erik Bratthall.

Tror du att domen kommer skada ert rykte och företaget i stort?

– Den här typen av händelse är givet inget positivt. Vi hade gärna sluppit vara med i de här sammanhangen. Nu har vi skärpt rutinerna och förhoppningsvis kommer vi aldrig hamna i något liknande igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.