Att svinnet blir lättare att få koll på hoppas Södertälje kommuns kostenhet ska leda till en ökad medvetenhet hos personalen om mängden mat som slängs.
En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp, uppger Livsmedelsverket. År 2021 slängdes i Sverige 33 000 ton mat från offentliga kök, som skolkök, medan mängden för hushåll uppkom till 825 000 ton samma år.
Elever tar med sig kunskap hem
Med hjälp av smarta vågar, uppkopplade till ett centralt system, ska data lättare och mer pricksäkert samlas in. Vågarna som bland annat testas på Igelsta grundskola har resulterat i temaveckor– där förhoppningen är att väcka medvetenhet kring matsvinnet.
Matsvinn från offentliga kök utgör bara en bråkdel av den maten som slängs. Det mesta slängs i hemmet – och det är just dit skolan vill att eleverna tar med sina nya kunskaper.
– Förhoppningen är ju att eleverna, som med all kunskap man får på fritids och i skolan, ska ta med sig det hem och vidare i livet, säger Sara Larsson Fryxell som är fritidslärare på skolan.