Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av nya smarta vågar ska Igelsta grundskola i Södertälje försöka minska sitt matsvinn. Hör elever i första klass berätta vad de inte slänger i klippet ovan. Foto: SVT

”Smart” våg väger maten som slängs – testas i skolkök i Södertälje

Publicerad

Södertälje är en av de första kommunerna i landet med att testa ”smarta” vågar för att minska matsvinnet. Tidigare användes penna och papper för att dokumentera maten som slängdes.

– När vi gjort det lättare och tydligare att väga maten, engagerar det våra medarbetare i köken att minska svinnet, säger Åsa Cannerheim på kommunens kostenhet.

Att svinnet blir lättare att få koll på hoppas Södertälje kommuns kostenhet ska leda till en ökad medvetenhet hos personalen om mängden mat som slängs.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp, uppger Livsmedelsverket. År 2021 slängdes i Sverige 33 000 ton mat från offentliga kök, som skolkök, medan mängden för hushåll uppkom till 825 000 ton samma år.

Elever tar med sig kunskap hem

Med hjälp av smarta vågar, uppkopplade till ett centralt system, ska data lättare och mer pricksäkert samlas in. Vågarna som bland annat testas på Igelsta grundskola har resulterat i temaveckor– där förhoppningen är att väcka medvetenhet kring matsvinnet.

Matsvinn från offentliga kök utgör bara en bråkdel av den maten som slängs. Det mesta slängs i hemmet – och det är just dit skolan vill att eleverna tar med sina nya kunskaper.

– Förhoppningen är ju att eleverna, som med all kunskap man får på fritids och i skolan, ska ta med sig det hem och vidare i livet, säger Sara Larsson Fryxell som är fritidslärare på skolan.

Hur mycket mat slängs?

• Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

• Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

• Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.

• Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).

• Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).

• För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.