Snabbare svar till patienter med svårtolkade symptom på cancer

Publicerad

Södertälje sjukhus var först ut i länet med ett Diagnostiskt centrum. Och nu vill sjukhus över hela landet kopiera metoden.

Anledningen till att ett 20-tal sjukhus i Sverige nu har inspirerats av Diagnostiskt centrum är att patienter med svårtolkade, men allvarliga symptom på cancer nu får sina diagnoser snabbare än tidigare.

Effektivt och intensivt

På Södertälje sjukhus samarbetar tre läkare nu tätare med sjuksköterskor, onkologer och röntgen.

På så sätt kan man göra fler tester på kortare tid och ta ett helhetsgrepp istället för att göra ett test i taget. Roland Söderholm, en av de tre läkarna på Diagnostiskt centrum, kallar det för ”den gamla stuprörsmodellen”.

– De här läkarna är som detektiver nästan, eller lite som en modern och svensk Dr House, men trevligare då, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

En tredjedel med cancer

Södertälje sjukhus var först i Stockholms län med ett Diagnostiskt centrum 2014. Tre år senare började man med samma koncept på Danderyds sjukhus.

Av de 1 300 patienter som fått sina svar i Södertälje och Danderyd har en tredjedel haft cancer. De övriga kan ha haft andra allvarliga sjukdomar.

Brittiske skådisen Hugh Laurie spelade den otrevlige Dr House i den populära tv-serien ”House” som sändes mellan åren 2004 och 2012. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer