Anna Flink, chef för försörjningsstöd på Södertälje kommun, berättar hur de tar hjälp av sociala medier för att avslöja fusk. Foto: TT/SVT

Socialtjänsten i Södertäljes nya metod: Jagar bidragsfuskare i sociala medier

Publicerad

Södertälje kommun har blivit bättre på att avslöja fusk hos de som söker ekonomiskt bistånd – och en ny metod som handläggarna använder oftare är att skanna av sociala medier.

En av tio som söker ekonomiskt bistånd i Södertälje fuskar. Det uppger Anna Flink, chef för försörjningsstöd i kommunen. Det har länge pågått ett arbete för att minska bidragsberoendet och de senaste åren har utvecklingen gått åt rätt håll.

Enligt tidningen Hem & Hyra har kommunen minskat sina utbetalningar med en miljon kronor i månaden sedan våren 2018.

– Vi har blivit väldigt noggranna med att ta in fakta i alla ärenden och vi ställer krav på att de som inkommer med underlag verkligen säkerställer att det stämmer med verkligenheten. Vi utreder allting väldigt grundligt, säger Anna Flink, chef för försörjningsstöd i kommunen.

”Måste ta reda på fakta”

Hur var det tidigare då?

– När man har väldigt höga volymer och inte hinner anpassa personalgruppen så blir det väldigt tufft tempo inom socialtjänsten då de som hör av sig till oss många gånger är stort i hjälpbehov. Då lyssnar vi oftast på det de berättar, men det vi har lärt oss nu är att vi också måste gå hem och reflektera och ta reda på fakta.

Anna Flink säger att de blivit bättre på att göra nya bedömningar regelbundet – i alla ärenden.

– Vi har missat att göra nulägesbilden tydlig varje månad och då har vi betalat ut trots att vi inte vetat hur nuläget ser ut. Det gäller främst människor som har funnits väldigt länge i försörjningsstöd och där vi bedömt att behovet kvarstår utan att ha utrett.

Skannar av sociala medier

En ny metod för att komma åt fusket är att skanna av flöden i sociala medier såsom Facebook och Instagram. Utredarna har därigenom kunnat hitta bilder och annat som inte alltid stämmer överens med de uppgifter man uppgett i sin biståndsansökan.

– Vi kan inte använda det som bevismaterial men det ger oss underlag som vi kan ställa frågor kring, säger Anna Flink.

I klippet ovan berättar hon om ett ärende där sociala medier var till hjälp att avslöja en fuskare.

Pågående utredningar om bidragsfusk

Visa

Cirka 1 800 hushåll sökte försörjningsstöd under 2018.

Under 2018 pågick 44 kommunala utredningar om misstänkt bidragsfusk.

2018 gjordes 16 polisanmälningar om misstänkt bidragsfusk, varav 11 var boenderelaterade.

Hittills i år har två polisanmälningar gjorts för misstänkt bidragsfusk som är boenderelaterade.

I dagsläget pågår 31 kommunala utredningar varav 19 är bostadsrelaterade.

Källa: tidningen Hem och Hyra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer