Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotboja för ungdomar för att stoppa nyrekrytering till gäng skulle fungera ännu bättre på de som är yngre, anser Sara Lyckbrant, gruppledare för ungdomsövervakning på Socialtjänsten i Södertälje kommun. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Socialtjänsten om fotboja på ungdomar: ”Trodde inte det skulle funka så bra”

Publicerad

Socialtjänsten behöver idag samarbeta med frivården, en del inom Kriminalvården, för att få unga som dömts till ungdomsövervakning med fotboja att sluta begå brott.

Enligt Sara Lyckbrant, socialtjänstens gruppledare för ungdomsövervakning i Södertälje, så har ungdomsbevakning med fotboja hjälpt unga kriminella att få struktur på sina liv. Hon anser att påföljden skulle kunna vara ännu mer effektiv för yngre ungdomar som rekryteras till gängkriminalitet.

– Det är kanske ännu rimligare, säger hon.

Hör Sara Lyckbrant berätta om ungdomsbevakningen med fotboja i klippet.

Frivården har huvudansvaret för att kontrollera fotbojan och att ungdomen inte bryter mot reglerna av exempelvis drogtester och vara hemma på helgerna.

– Funkar det bra och man går på fritidsintressen, i skola och inte hänger i vissa områden, så kanske vi minskar restriktionerna, eller tvärtom, sköter man sig inte, så blir det hårdare begränsningar. Det gör vi i samverkan med frivården, säger Sara Lyckbrant.

”Vi måste samarbeta”

Både frivården och socialtjänsten i Södertälje lyfter att samarbetet dem emellan är viktig.

– I lagen står det att det ska finnas en ansvarig handläggare för ungdomsövervakning i varje kommun. Det har underlättat samverkan med socialtjänsten jättemycket, säger Maria Svantesson, nationell samordnare för ungdomsbevakning, Kriminalvården.

Men ibland är man oense.

– Vi har ibland tyckt att ett hem inte fungerar då det förekommer droger eller våld där. Eller att någon borde få komma på drogbehandling och socialtjänsten har inte delat vår oro, säger hon.

Vad tror du det beror på?

– Det kan bero på resurser eller olika information om klienten och att man därför inte delar bilden. Vi har också olika ingångar, deras verksamhet bygger mer på frivillighet medan vi kan gå in med tvångsinsatser, säger Maria Svantesson.

Sara Lyckbrant på socialtjänsten i Södertälje känner igen diskussionen.

– Socialtjänstens roll är att bygga relationer och arbeta med motivation till förändring. Vi utför drogtesterna och har ansvar för drogbehandling, men jag håller med om att frivården och socialtjänsten behöver ha en god samsyn för att lyckas, säger Sara Lyckbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.