Stadsdelen Ronna i Södertälje är ett av de områden som av polisen bedöms som särskilt utsatt. Foto: TT.

Södertälje kan få 11 miljoner kronor för att motverka segregation

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är en av de fem kommuner i länet som från och med idag kan söka ett nytt statsbidrag för att minska segregationen i kommunen. 10 893 000 kronor är öronmärkta för projekt som till exempel ökar tryggheten, höjer utbildningsnivån eller stärker demokratin.

– Kommunerna är centrala aktörer i arbetet mot segregation. Många kommuner bedriver redan ett aktivt och strategiskt arbete mot segregation och för ökad jämlikhet. Med ytterligare statliga resurser möjliggör regeringen för kommunerna att utveckla sitt arbete, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Syftet med stödet är att Sverige på sikt ska ha färre utsatta områden med socioekonomiska utmaningar och att klyftorna ska minskas i landet.

Endast fem kommuner i länet får stöd

Södertälje kan söka bidraget på grund av att det finns områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad.

För att ansöka om pengarna ska projekten handla om till exempel om satsningar på utbildning, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

Senast den 30 september ska ansökningarna ha inkommit till Tillväxtverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.