Foto: TT

Södertälje får minst bidrag per flykting

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en uträkning gjord av Dagens samhälle så har Södertälje blivit lidande när regeringens flyktingmiljarder har delats ut.

I en uträkning av Dagens samhälle så framkommer det att de två olika miljardstöd som delats ut av regeringen, och som ska användas under 2016 och 2017 runt om i landet, har fördelats ojämnt. Den kommun som i genomsitt fått minst pengar per flykting utav de miljarder som regeringar delat ut är Södertälje. Södertälje har nämligen fått ett ekonomiskt bistånd som är 36 procent mindre per flykting jämfört med de fem kommuner som fått mest.

De fem kommuner som fått mest är alla landsortkommuner där Migrationsverket har stora anläggningboenden, Ljusnarsberg, Norberg, Lessebo, Laxå och Åsele. Tillsammans har dessa fem kommuner nästan tagit emot lika många flyktingar som Södertälje i de kategorier som regeringen valt att fördela flyktingpengarna efter. Men trots det så har de kommunerna fått nästan 60 miljoner kronor mer i bidrag, enligt Dagens samhälle.

Kommuner som tar emot många flyktingar via EBO-lagen (lagen om eget boende) har alltså nedprioriterats.

– Det borde vara tvärtom. De stora ansträngningarna för kommunekonomin ligger just i ebo-mottagandet, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens  ordförande i Södertälje, till Dagens samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.