Foto: Wikimedia Commons/SVT

Södertälje först ut med grönt kort på fotbollsplanen

Publicerad

​I sommar ska domare testa ett grönt kort på fotbollsplanen. En fotbollsturnering i Södertälje blir först i landet med den nya färgen.

Sedan tidigare finns det gula varningskortet och det röda utvisningskortet. Men 7-11 juli arrangeras ungdomsturneringen Södertälje International Football Cup. Då kommer domarna ha ett tredje färgkort i fickorna, ett grönt.

Till skillnad från de andra två färgerna är det gröna inget bestraffningskort. Det ska istället premiera spelare som uppträder sportsligt på planen. Exempel på det är att hämta bollen utanför sidlinjen till en motspelare, eller att påtala felbeslut av domaren som har gagnat en själv.

”Dags för förändring inom fotbollen”

Det nya kortet ska testas lite överallt i landet, men eftersom initiativet först togs i Södertälje blir det också i Södertälje som man använder sig av det först.

– Det är ju dags att det sker en förändring inom fotbollen. Det är alldeles för mycket fusk, och oschyssta takter som vi försöker råda bot på. Att börja med de unga är framgångsreceptet, säger Elin Johnsson som är tävlingsledare för turneringen.

Hoppas att det kan nå seniornivå

Spelare och ledare kommer inför turneringen att få reda på exakt vad som kommer att generera i gröna kort, genom tio budord. För varje budord man följer kan det resultera i att domaren sträcker sig efter den gladare brickan.

– Jag tror att vi tillsammans måste skapa en riktig familjekänsla när vi är ute på fotbollsplanen, säger Jonathan Varli, domaransvarig.

Södertälje International Football Cup arrangeras av en rad lokala klubbar, men även kommunen är med på ett hörn.

Både Jonathan Varli och Elin Johnsson hoppas och tror att användandet av kortet kan spridas och nå till seniornivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer