I Södertälje hamn har fyra femtedelar av lamporna nu bytt ett gult ljus mot ett energisparande vitt. Foto: Södertälje hamn

Södertälje hamn ska samarbeta med global logistikjätte i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlas en rad aktörer i Södertälje Hamn för att presentera ett nytt samarbete som ska förbättra logistiken av gods i Sverige. Detta handlar om både import och export som fraktas både via järnväg och sjöfart.

Robert Tingvall, vd Södertälje Hamn.

Södertälje Hamn presenterar idag ett nytt strategiskt samarbete med den globala koncernen APM-Terminals, som är det bolag som sköter driften av containerhamnen i Göteborg.

– Vi ska samarbeta för att använda våra miljövänliga transportsätt, både sjöfart och järnväg, på ett bättre sätt för våra kunder, säger Robert Tingvall, vd Södertälje Hamn. Ett av stegen mot det målet är att samlas.

Logistikjättarna möts

Aktörerna som samlas klockan tio på Björkuddsvägen i Södertälje hamn idag är Robert Tingvall själv, vd Södertälje Hamn och den nya samarbetspartnern Henrik Kristensen, vd APM-Terminals. På plats kommer också godstågföretaget Green Cargo som bland annat ska prata om hållbara tåglösningar. Även Östsvenska handelskammaren kommer och pratar om kompetensförsörjning ur ett regionalt kundperspektiv.

– Initialt vill vi skapa en gemensam kommunikationsplattform så att kunder/företag ska kunna ha koll var någonstans deras gods befinner sig. I samarbetet har vi också som mål att underlätta tullhantering av import och export, säger Robert Tingvall.

Vad är skillnaden mot hur det fungerar idag?

– Järnvägen har funnits i många år men skillnaden mot idag är att vi kommer att jobba tillsammans för att fylla tågen och hitta en tekniklösning för att underlätta för kunder att hålla koll på var godset befinner sig, säger Robert Tingvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer