Södertälje har högst andel bidragsförsörjda i länet: ”Går ändå åt rätt håll”

Uppdaterad
Publicerad

9 782 personer. Så många Södertäljebor försörjs just nu av sociala bidrag och ersättningar. Det motsvarar 16,3 procent av befolkningen.

På nationell nivå har antalet som försörjs av sociala ersättningar och bidrag minskat över tid. Något den även gör i Södertälje.

— Även i Södertälje ser vi en sådan utveckling. Sedan 2014 har antalet minskat med 19 procent. Jämfört med andra kommuner är det här betydande minskning, säger Johanna Frodell, utredare på SCB i ett pressmeddelande.

Så ser det ut i Salem och Nykvarn

I Salem är motsvarande siffror 9,3 procent och i Nykvarn 8,2 procent.

Minst andel i länet har Danderyd med 6,0 procent.

Så räknar SCB statistiken

SCB redovisar årligen statistik över antalet helårspersoner i åldrarna 20-64 som försörjs genom sociala ersättningar och bidrag. Dessa ersättningar innefattar sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd samt etableringsersättning.

För att skapa jämförbarhet mellan olika typer av ersättningar beräknas så kallade helårsekvivalenter som visar hur många som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Till exempel blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

KÄLLA: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.