I sitt miljöarbete har Södertälje kommun bland annat arbetat för att minska matsvinnet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Södertälje har Sveriges nionde bästa miljöarbete

Publicerad

Varje år genomför tidningen Aktuell hållbarhet en enkät för att mäta hur ambitiösa kommuner är med sitt miljöarbete. I år klättrade Södertälje upp till en nionde plats.

– Det är ett kvitto på att Södertälje har ett långsiktigt och väl fungerande miljöarbete, säger Alexander Rosenberg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Ja i år hamnar Södertälje kommun alltså på plats 9 av 290 kommuner. Det är ett stort kliv uppåt jämfört med plats 79 i förra årets rankning.

– Jag känner mig otroligt stolt och glad, säger Alexander Rosenberg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar årligen Sveriges miljöengagemang bland kommuner. Rankingen bygger på en enkät som kommunerna själva får svara på med frågor som berör bland annat transporter, livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar.

”Glada över topplacering”

Kommunernas svar ställs sedan mot färsk data från externa organisationer och myndigheter innan Aktuell hållbarhet kommer fram till ett resultat.

I år betydde det alltså att Södertälje kom på nionde bästa plats i landet, och i kategorin ”Mellanstora städer” på en sjundeplats.

– Idag kan vi vara glada över denna topplacering, men vi ska inte tappa fokus på det fortsatta arbetet, säger Alexander Rosenberg (M) i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.