Robert Kindroth, kommunpolis i Stockholm, vill se att fler omhändertagna kommer direkt till sjukvården. Foto: SVT

Södertälje kan bli först med specialtransporter för fulla

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kan bli först i länet med särskilda transporter för personer som omhändertagits för fylla. Det planerade pilotprojektet är en del av ett större initiativ för att fler av de som omhändertas i länet ska komma till sjukvården.

I Stockholms län omhändertas runt 10.000 personer per år enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. I ungefär en tredjedel av fallen körs den omhändertagne till beroendevården på Capio Maria eller S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Stora skillnader i länet

Men andelen omhändertagna som körs till vården varierar mellan olika delar av länet och i ytterkommunerna är det svårt för polisen att hinna med transporter in till Stockholm.

– I Södertälje är det bara ungefär fyra procent som kommer under vårdens vingar. Där vill vi styra om och få fler under vård, snarare än till polisens arrester, säger kommunpolisen Robert Kindroth, som representerar polisen i ett pågående samarbete mellan just polisen och landstinget.

Vill prova särskilda transporter

Om ett par år hoppas man ha dragit igång ett försöksprojekt med särskilda bilar som kan transportera omhändertagna personer till sjukvården. Framför allt är det en särskild grupp man vill nå.

– Vi pratar inte om de som är stökiga och bråkiga under fredag- och lördagnätter, utan utslagna medborgare som ligger i våra parker, säger Robert Kindroth.

Södertälje kan bli först ut

Och det lutar åt att det är i Södertälje upplägget kommer pilottestas, om det blir av.

– Man skulle kunna tänka sig att det handlar om ett sjukvårdsfordon där det finns specialistsjuksköterska och ambulanssjukvårdare och som bistår polisen med att hämta personer som är för berusade för att kunna vistas på allmän plats, säger Frans Venizelos, biträdande sektionschef vid Beroendecentrum Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.