Södertälje kommun riskerar dyr avgift efter otillåten upphandling. Foto: SVT

Södertälje kommun riskerar avgift på 875 000 kronor

Publicerad

Kommunen har ingått avtal med ett bolag om att bedriva verksamhet vid Södertälje gästhamn utan att först annonsera att gästhamnen stod ledig. Konkurrensverket bedömer att avtalet är en otillåten direktupphandling då det rör sig om höga belopp.

Gästhamnen i Södertälje stod tom våren 2016 och kommunen publicerade en inbjudan om intresseanmälning om att bedriva verksamhet där på sin hemsida. En månad senare slöts avtal med en entreprenör och värdet på avtalet beräknades till totalt 2 250 000 kronor, vilket är precis under gränsen för vad som är godkänt för en direktupphandling.

Konkurrensverket har i sin tur bedömt avtalets värde till drygt tio miljoner kronor och menar därför att direktupphandlingen är otillåten. Dessutom anser man att annonseringen inte gjordes på ett korrekt sätt eftersom kommunens egen hemsida inte är tillräckligt offentlig för entreprenörer som kanske skulle ha varit intresserade.

Riskerar avgift – men får chans att yttra sig först

Konkurrensverket har skrivit ett utkast till en ansökan om upphandlingsskadeavgift som de är beredda att ta till domstol, men ger kommunen till den 26 april på sig att yttra sig. I utkastet skriver man att kommunen ska betala en upphandlingsskadeavgift till staten på 875 000 kronor.

– Vi håller på med ett yttrande som vi ska lämna till konkurrensverket före den 26 april. Vi tycker att vi gjorde en korrekt direktupphandling, säger Karin Voltaire på Södertälje kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.