Det är batterier till elbilar som man ska tillverka i den nya fabriken. Foto: TT

Södertälje med i kampen om Europas största batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt planerar en gigantisk batterifabrik i Sverige. 20 kommuner i landet har blivit kontaktade om eventuell etablering och däribland Södertälje.

Det är företaget Northvolt som har planer på att bygga Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar.

Planerna presenterades under tisdagen på en presskonferens i Stockholm. Då ville företaget inte gå ut med vilka orter som kan vara aktuella för den framtida fabriken. Nu bekräftar dock kommunalrådet Boel Godner (S) att Södertälje kommun haft kontakt med Northvolt i det här ärendet.

I övrigt vill hon inte kommentera saken närmare.

Kraftig elförsörjning behövs

För att batterifabriken ska bli verklighet i Södertälje kommer företaget behöva 50-70 hektar detaljplanerad mark för industriell verksamhet, som är redo för markberedning inom det andra kvartalet 2018.

Dessutom krävs att kommunen kan erbjuda en nätanslutning med kapacitet för en mycket kraftig elkraftsförsörjning. Northvolt kommer behöva 2.500 anställda om planerna blir verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.