Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus, tror att fler fastanställda kommer skapa en bättre arbetsplats. Foto: Södertälje sjukhus/TT

Södertälje sjukhus fasar ut inhyrd personal – vill erbjuda fasta anställningar

Publicerad

Den 1 oktober startar Södertälje sjukhus ett långsiktigt projekt som ska landa i fler fastanställda och färre anställda via bemanningsföretag. Med detta hoppas man kunna ge en bättre sjukvård för patienterna och en bättre arbetsplats för de anställda med större möjligheter till kompetensutveckling.

– Det här är en tydlig signal på att vi satsar på vår personal. Det är ett långsiktigt mål och nu startar vi vår resa. Vi vill med ett starkt ledarskap och tydlighet signalera för vår personal att vi vill anställa dem, säger Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus.

Man har inte beslutat sig för något årtal då man ska ha nått upp till visionen med så många fastanställda som möjligt, men projektet startar 1 oktober. Sjukhuset kommer inte helt att göra sig av med inhyrd personal, men vill fasa ut den typen av anställningar.

”Inhyrd personal är en dyr lösning”

– När man har mycket hyrpersonal som kommer in blir det inte samma gemenskap på arbetsplatsen. Som fastanställd får man större möjlighet till kompetensutveckling och blir också en större del av verksamhetens utveckling. Jag tror att vinsterna framför allt ligger i att få en mer attraktiv arbetsplats och bättre kvalité i sjukvården. Inhyrd personal är en dyr lösning och då har vi hellre vår egen.

Christophe Pedroletti hoppas att det inte bara ska vara en förbättring för personalen, utan även för patienterna.

– Vi ska finnas där för patienterna och upprättahålla en bra sjukvård. Jag tror att patienter som ofta besöker oss känner en större trygghet när de känner igen personalen som tar hand om dem, i stället för att det är nya personer varje gång, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.