Chefläkaren Michael Gårdebäck medger brister i provtagningar Foto: TT/Bo Öhlén, SVT

Södertälje sjukhus missar provtagning på resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Förra året nådde inte Södertälje sjukhus upp till regionens mål när det gäller att ta odlingsprov från patienter som bedömdes ha särskild risk att vara bärare av antibiotikaresistenta bakterier.

Regionens krav är att 80 till 90 procent av riskpatienterna ska lämna prover för analys, men förra året nådde sjukhuset bara upp till 71 procent. Fyra stickprover togs på hur hög måluppfyllelsen var och sammanlagda resultatet får alltså underkänt. Största risken är att bakterierna sprids till andra patienter.

– Att vara bärare av en bakterie är inte samma sak som att vara sjuk av den, säger chefläkaren Michael Gårdebäck. Men vi har inte i tillräcklig grad kunnat skydda andra patienter och medborgare från spridning.

Uppskruvat tempo

Tidigare år har sjukhuset kunnat nå upp till målen, men alltså inte förra året. Michael Gårdebäck ser flera anlednigar.

– Jag tror att personalomsättningen kan vara en orsak, men också tempot i vården som var väldigt uppskruvad förra året då vi hade överbeläggningar och svårt att få tiden att räcka till för våra patienter – så det är förmodligen flera orsaker.

Regionen kommenterar

”Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm ställer krav på måluppfyllnad för, till exempel MRSA screening, i avtalen med sjukhusen. Avsikten är att alla ska nå målen. Om ett sjukhus inte klarar kraven får det avdrag på ersättningen från Regionen vid den årliga avstämningen av uppnådda resultat.

Förvaltningen följer resultaten av hur väl sjukhusen når upp till beslutade mål och diskuterar orsaker och handlingsplaner vid uppföljningsmöten med sjukhusen. Den informationen delges inte bara sjukhusens ledning, utan också i olika samverkansgrupper där alla sjukhus deltar med avsikt att få dem som eventuellt inte klarar av sitt mål att göra det.”

Fakta om MRSA, en resistent bakterie

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Skillnaden mellan andra gula stafylokocker och MRSA är att MRSA är motståndskraftig mot vissa antibiotika. Det betyder att om du får en infektion finns det färre antibiotika som kan användas. Ett annat ord för motståndskraftig är resistent. MRSA är fortfarande ganska ovanligt i Sverige men är vanligare utomlands.

Hur överförs MRSA?

MRSA kan, liksom andra hudbakterier, överföras genom direkt kontakt mellan personer. Men bakterierna kan också fastna på olika ytor som till exempel dörrhandtag. Bakterierna kan sedan föras vidare om någon tar på ytan. En person som bara är bärare av MRSA smittar sällan andra. Risken att smitta andra ökar om du har en hudinfektion, vätskande sår eller om huden är skadad.

Symtom vid infektion

Att vara MRSA-bärare ger inga symtom. MRSA orsakar inte fler eller allvarligare infektioner än vanliga gula stafylokocker, men det finns färre antibiotika att behandla med. Vid infektion orsakar MRSA sårinfektioner, bölder, eller sällsynta gånger allvarligare infektioner som sepsis (blodförgiftning).

När och var ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer på dig:

Du har en större hudinfektion eller sår som är infekterat.

Du har en hudinfektion eller ett infekterat sår och samtidigt har feber.

Berätta om du är bärare av MRSA när du har kontakt med vården.

Du ska informera vårdpersonalen om du är bärare av MRSA i samband med besök i vården. Då bidrar du till att minska risken för att bakterierna sprids i vården. Det gör också så att du tidigare kan få rätt sorts antibiotika om du har en infektion.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.