• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Södertälje sjukhus öppnar tillnyktringsplatser

Publicerad

Den 19 mars öppnar två nya tillnyktringsplatser på Södertälje sjukhus. I videon visar Ylva Samuelsson, sektionschef psykiatricentrum i Södertälje, den nya vårdavdelningen.

Anledningen till de nya tillnyktringsplatserna är att man har sett att berusade personer som omhändertas av polisen inte får den vård de behöver. Tidigare har polisen behövt ta personer i behov av vård till Stockholm, men på grund av brist på tid och resurser har många istället hamnat i arrest i Södertälje.

Tillnyktringsplatserna ska prövas under tre månader och är ett pilotprojekt som görs i samarbete med polisen, beroendecentrum i Stockholm, Södertälje sjukhus och Södertälje- Salem- och Nykvarns kommun. När projektet är slut ska man utvärdera om platserna ska finnas kvar permanent.

– När polisen tar personer till akutmottagningen görs en bedömning om vilken typ av vårdnivå som behövs. Krävs det mer avancerad beroendevård är det fortfarande beroendecentrum i Stockholm som individen ska skickas till, men krävs det tillsyn under tillnyktringen är det nu till våra två platser, säger Ylva Samuelsson, sektionschef psykiatricentrum i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer