Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Åsa Netterstedt på vägarna i Enhörna där hon bor och hör hur hon tänker kring det föreslagna dubbdäcksförbudet. Foto: Linda Asmar/SVT

Södertälje vill införa dubbdäcksförbud – kritiseras av pendlare på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun överväger att införa ett dubbdäcksförbud i anslutning till Mälarbron. Något som oroar Åsa Netterstedt som bor i Enhörna men jobbar i centrum.

– Vi måste kunna välja om vi vill ha dubbdäck, säger hon.

Det är inte första gången frågan om dubbdäcksförbud lyfts i Södertälje. Bakgrunden är de skyhöga halterna av hälsofarliga PM10-partiklar i luften.

Under torsdagen vill den politiska majoriteten klubba igenom ett förslag om att gå vidare med ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen, däribland ett dubbdäcksförbud.

– Det rör sig om ett förbud över Mälarbron, Turingekorset och Birkakorset, säger Alexander Rosenberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Riskerar miljonböter

Ett förbud skulle slå hårt mot pendlare som bor på landsbygden och jobbar i centrum. Det menar Enhörnabon Åsa Netterstedt.

– Men tyvärr är vi tvingade att agera utifrån att vi i Södertälje har en luft som under vissa dagar av året är så pass dålig att vi behöver avråda barn och vuxna att vistas i den. EU har via länsstyrelsen krävt detta av oss annars riskerar vi att i längden drabbas av böter i miljonklassen, säger Alexander Rosenberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

I klippet ovan visar Åsa Netterstedt varför hon är beroende av dubbdäck för att kunna ta sig till och från jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.