Södertäljebon Kerstin Lundgren (C) blev i september vald till riksdagens tredje vice talman. Foto: SVT

Södertäljebon Kerstin Lundgren (C) om rollen som tredje vice talman: ”Ödmjuk inför uppgiften”

Publicerad

Södertäljebon Kerstin Lundgren (C) blev i september vald till riksdagens tredje vice talman. Trots hennes långa politiska erfarenhet är det mycket som är annorlunda med det nya uppdraget.

– Det är klart att det är långt ifrån Skolstyrelsen i Södertälje, som var mitt första uppdrag, men det är på samma sätt ett förtroendeuppdrag. När jag tjänstgör som talman företräder jag både riksdagen och Sverige, och det är naturligtvis större än tidigare förtroenden som jag har fått och inför det är jag ödmjuk, säger Kerstin Lundgren (C).

I omröstningen om posten som tredje vice talman ställdes hon mot Björn Söder (SD), en omröstning som hon vann med resultatet 272-69. Utöver det var det sju stycken som röstade blankt.

– Det var en hektisk dag, men också surrealistiskt att höra sig själv räknas upp 272 gånger inne i kammaren. Det var en dag som jag hade svårt att smälta.

”Samma Kerstin som tidigare”

Kerstin Lundgren bor i Södertälje och den erfarenheten har hon med sig in i politiken.

– Jag har med min Södertäljebakgrund en erfarenhet som jag delar med många Södertäljebor. Vi lever på en plats där världar möts och det är något som jag naturligtvis tar med mig när vi jobbar med utrikespolitik. Människor som flyr, inte har fått uppleva demokrati, mänskliga rättigheter eller en fungerande rättsstat och andra förtryck som många har upplevt är något som jag har med mig med tydlig koppling till det här uppdraget.

När du går runt på stan i Södertälje, märks det då att du har blivit tredje vice talman?

– Nej, det gör det inte. Jag har inte med mig någon klubba och det står inte skrivet i pannan på mig. Jag tror att folk knappt ser mig, utan jag är precis samma Kerstin som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.