Södertäljebor oroliga för anhöriga i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har det blivit allt oroligare i den syriska staden Qamishli, en stad många södertäljebor har släktingar i. Och oron är nu stor över nära och käras säkerhet.

Qamishli är en stad i nordöstra Syrien på gränsen till Turkiet. Strax före nyår dog 18 personer vid en självmordsattack som terrorgruppen IS tog på sig och i början på veckan dog en person i strider mellan olika militära grupperingar. Detta enligt det Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.

Svenska UD kan däremot inte bekräfta någon av dessa uppgifter för SVT Nyheter Södertälje. Orkina Zeito är en av de Södertäljebor som har släktingar i Qamishli. Hon är nu orolig för deras säkerhet.

– Man försöker prata med dem en till två gånger om dagen, men det är inte alltid man lyckas få kontakt med dem, säger Orkina Zeito. Men det är väldigt oroligt. Jag har väldigt mycket släkt där och det är inte alls kul. Allt känns så nära fastän man är i trygga Sverige.

”Jag hoppas att vi kan åka tillbaka”

Orkina Zeitos kusin Zelga Gabriel kom till Sverige från Qamishli för fyra månader sen. Hon pratar nästan dagligen med sina släktingar i telefon.

– Jag pratar med dem för att stötta dem och också för att känna att jag är med dem.

Kriget i Syrien är nu inne på femte året. Zelga hoppas att kriget en dag ska ta slut och att livet kan återgå till det normala.

– Jag hoppas att det en dag blir bättre och att kriget slutar. Jag hoppas att vi kan åka tillbaka då, säger hon.

Tror du att det kommer att ske snart?

– Jag tror inte det. Men jag hoppas. Något mer kan jag inte göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.