Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Ternström, avfallssamordnare och Aljoša Lagumdžija, centrumchef berätta om satsningen: ”Tror inte man blir sugen på att röka”. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Södertäljeborna fimpar fel — här ställs enorma fimpar ut på stan

Publicerad

Nu kan den som beger sig ut på stan i Södertälje mötas av enorma cigarettfimpar. De är en del av en kampanj för att uppmärksamma nedskräpning.

Cigarettfimpar står för 63 procent av nedskräpningen i Södertälje centrum, enligt rapporten Skräpfacit från 2019. Detta trots att det finns drygt 200 askkoppar i de centrala delarna av Södertälje.

Nu hoppas kommunen på att få bukt på fimparna.

Hör mer om varför man placerar ut enorma fimpar i Södertälje i klippet ovan.

Fimpar står för det överlägset vanligaste skräpet i antal. Enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ca 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.

Håll Sverige rent har också undersökt människors attityd till nedskärning och 93 procent tycker att den som fimpar på marken ska kunna bötfällas.

Hela rapporten hittar ni här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer