Södertäljepolisen Mikael Alfredsson vill att fler tar ansvar med anledning av eldningsförbudet. Foto: TT/Polisen

Södertäljepolisen om eldningsförbudet: ”Ta ert ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder eldningsförbud i hela Stockholms län med anledning av den stora brandrisken. Trots det är det många som bryter mot förbudet och polisen tvingas lägga stora resurser på att rycka ut på grillningar.

Mellan torsdag och söndag förra veckan fick polisen i Stockholms län in cirka 400 samtal från allmänhet som larmade om att folk trotsade eldningsförbudet. Utöver det patrullerar polis ofta i parker för att se till att folk inte grillar.

– Jag tycker det är tråkigt att vi behöver lägga tid och resurser på att åka ut och korrigera vuxna människor om självklara saker. Det här är någonting vi inte ska behöva lägga en enda resurs på. Vi har mycket annat att göra, säger Mikael Alfredsson, polis i Södertälje.

”Vissa tycker det är löjligt”

– Det här förbudet är ingenting som bara finns för sakens skull, utan det är för att undvika att folk eller egendom far illa. Vi värnar om att folk tar sitt ansvar och följer det som gäller.

Hur brukar reaktionerna bli när ni går fram till någon som grillar?

– Vissa tycker att det är lite löjligt och andra känner inte till förbudet.

Kan dömas till fängelse

Om man eldar trots eldningsförbudet kan man dömas till böter och i grova fall kan man till och med dömas till fängelse. Det är länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud och det nuvarande förbudet har gällt i två veckor.

– Det är oftast böter som gäller, men vi är inte där för att straffa människor, utan för att se till att det inte händer saker. Njut av sommaren, men gör det på rätt sätt och ta ert ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer