– Det är klart att patientsäkerheten riskeras när det hela tiden kommer nya sköterskor, säger Susanne Malmqvist, fastanställd sköterska på Björkmossens äldreboende i Södertälje. Foto: SVT

Här ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor med 650 procent

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen i landet blir allt mer märkbar – även inom de kommunala verksamheterna. I Södertälje har det varit tufft att locka sjuksköterskor och därför har man tvingats använda sig av inhyrd personal i hög utsträckning.

De senaste fem åren har kostnaderna ökat med 650 procent – från två miljoner till 15 miljoner kronor, visar siffror som SVT begärt ut.

Sjuksköterskeyrket är fortsatt med på Arbetsförmedlingens årliga topplista över bristyrken. I Södertälje kommun blev bristen extra märkbar när de tvingades hyra in sjuksköterskor från bemanningsbolag för att klara att hålla sina verksamheter igång ifjol. På flera omsorgsboenden såsom äldreboenden blev hyrsjuksköterskor en del av den ordinarie bemanningen – dock med skillnaden att de kostar betydligt mer än de kommunanställda sjuksköterskorna.

– Vi var beroende av bemanningspersonal, säger Mattias Carlsson, chef för vård- och omsorgsenheten på Södertälje kommun.

”Patientsäkerheten riskeras”

SVT har begärt ut fakturor som visar att kommunen i vissa fall betalat närmare 10 000 kronor för ett dagspass på 8,5 timmar – att jämföra med genomsnittslönen en månad för en kommunalt anställd sjuksköterska som ligger på 38 900 kronor.

Susanne Malmqvist, sjuksköterska på Södertälje kommun, säger att patientsäkerheten riskeras. I klippet ovan berättar hon varför.

46 miljoner i Stockholms stad

Även i Stockholms stad har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat. 2015 låg nivån på strax under 30 miljoner kronor och året efter ökade den med över 50 procent till 46,2 miljoner. De senaste åren har dock kostnaderna sjunkit och i fjol var nivån tillbaka på strax under 30 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.