• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är guldhärvan i Södertälje? Se videon för en sammanfattning av turerna. Foto: SVT

Sonen i guldhärvan döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2020, slår polisen till mot en guldsmedsbutik i centrala Södertälje. Flera kunder uppger att de lämnat in sina smycken men aldrig fått tillbaka dem.

På onsdagen föll domen mot sonen i ägarfamiljen som döms till fängelse i två år och sju månader.

Efter flera års utredning åtalades sonen i familjen som äger guldsmedsbutiken tillsammans med två andra personer. De åtalades misstänkta för strax över 100 brott, bland annat grovt bedrägeri, grov förskingring och häleri.

Nu döms sonen på flera grova åtalspunkter och får som straff två år och sju månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till ett flertal av kunderna som lämnat in sina smycken utan att återfå dem.

Guldhärvan i Södertälje

Flera drabbade kunder varit vän med den dömda mannen

Många av kunderna som blivit berörda av guldhärvan uppger att de har känt mannen väl och haft ett stort förtroende när de lämnat in sina smycken. Ett flertal har varit kunder i över tio år, och i vissa fall även haft släktband till målsägandena.

Den dömda sonen har försvarat sig med att han lämnat ett flertal av smyckena vidare till sin far och inte vetat varför de aldrig återkom.

För de övriga två personerna som stod åtalade för grova hälerier döms den ena till villkorlig dom och den andra frias helt.

Hör mer om guldhärvan, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldhärvan i Södertälje

Mer i ämnet