Avfall av olika slag låg i högar i bland annat Saltskog och Hovsjö på måndagsmorgonen. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Sopkaoset eskalerar i Södertälje – 20.000 dumpningar varje år

Nedskräpningen och avfallsdumpningen i Södertälje breder ut sig allt mer. Nu har stadsdirektören fått i uppdrag att ta krafttag mot soporna.
– Vi har ungefär 20.000 dumpningar i Södertälje varje år, säger Tomas Thernström, kommunens avfallssamordnare.

Att städa upp efter privatpersoner och företag kostar kommunen och fastighetsbolagen över 20 miljoner per år.

Och problemen har vuxit under de senaste fem åren, enligt Tomas Thernström, som sedan ett och halvt år tillbaka är Södertälje kommuns första avfallssamordnare.

– Jag skulle säga att Södertälje är en av de kommuner som har stora problem. Det är framförallt i miljonprogramsområdena med många flerfamiljshus, säger han.

Både allmänhet och näringsidkare bidrar

När SVT en måndagsmorgon följer med Tomas Thernström ut på en runda mellan Södertäljes bostadsområden finns sopberg på många håll.

Den största sophögen den här måndagsmorgonen hittade avfalllssamordnaren i Hovsjö. Foto: SVT

– Många boende är väldigt upprörda. Man ska tänka på att i de här områdena så sköter sig det stora flertalet, men sedan är det ett fåtal som inte gör det och så får vi de här stora problemen, säger han.

Förutom att det finns privatpersoner som missköter sin sophantering upptäcker avfallssamordnaren flera fall av företagsdumpning.

Avfallssamordnaren Tomas Thernström.

– Det handlar framförallt om restaurang- och byggbranschen. Vi har ungefär 20.000 dumpningar i Södertälje varje år och antalet ökar, säger Tomas Thernström.

Delat ansvar

Avfallssamordnaren beskriver att det är svårt att få ordning på skräpet eftersom det är flera aktörer som bär ansvaret. Bland andra kommunen, fastighetsbolagen, polisen och allmänheten.

Nu vill kommunstyrelsen se krafttag för att komma åt problemen och har därför gett stadsdirektören i uppdrag att ta fram förslag på hur man på bästa sätt tar tag i nedskräpningen och framförallt dumpningen, uppger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

”Problemen ökar”

Varför har man inte gjort något ordentligt åt det här tidigare?

– Vi har gjort väldigt mycket. Vi åker ut och rensar och informerar på olika sätt, men det hjälper inte. Det är uppenbart att problemen ökar trots att våra ansträngningar ökat.

Stadsdirektören Rickard Sundbom ska leverera sitt förslag senast efter sommaren.

– Det är möjligt att vi måste göra något mycket stort och genomgripande i några av Södertäljes bostadsområden, säger Boel Godner.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet