Foto: SVT/Samy Dahlman

Liberalerna vill införa språkkrav inom vården: ”Måste markera”

Uppdaterad
Publicerad

Språktester inom omsorg och utbildning har blivit aktuellt i många kommuner i Sverige, bland annat i Botkyrka kommun ska det införas. Liberalerna vill ta efter och införa det i Södertälje kommun, men Boel Godner (S) tycker att utbildning under arbetstid är den rätta vägen att gå.

Fackförbundet kommunal har också uttalat sig positivt om språktester. Något som Boel Godner (S) tycker är en lönlös lösning på ett större problem.

Har länge varit ett problem

Problem med svaga språkkunskaper inom vård och omsorg har länge existerat i Södertälje. Det gäller speciellt när personal ska föra in anteckningar i journaler eller kommunicera med vårdtagare.

– Vi är en internationell stad och vi har många med invandrarbakgrund, vilket är en tillgång, däremot är inte svenskan alltid självklar. Därför måste vi från politiken markera att vi efterfrågar ett språklyft, säger Metin Hawsho (L).

Så fungerar språktester i praktiken

Språktester innebär att redan anställda som inte klarar prover kommer erbjudas språkutbildning. Men för dem som söker en anställning har kommunen istället en tröskel där man inte anställer personer som inte har tillräckliga kunskaper i det svenska språket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.