Nahir Oyal startade fotbollsläger i Södertälje för att motverka mobbning. Foto: SVT

Startade fotbollsläger i Södertälje för att motverka mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har projektet ”HERO OF THE TALK” pågått på Södertälje fotbollsarena. Det är ett nystartat fotbollsläger för unga pojkar och syftet är att motverka mobbning.

– Vi har lärt oss att vi ska få bort mobbning, säger Adrian Issa.

– Och att det finns olika sorters mobbning. Fysisk är till exempel att slå någon, psykisk är när man pratar om någon bakom dennes rygg, och verbal är när man säger eller skriver dumma saker, säger Nino Geiger.

Adrian Issa och Nino Geiger på HERO OF THE TALK. Foto: SVT

Träning och föreläsningar

Fotbollsspelaren Nahir Oyal, som tidigare spelat för Arameisk-Syrianska IF och Djurgården, men numera spelar för Syrianska, är grundaren bakom projektet och numera får han även hjälp av Johan Rolander, som ligger bakom Södetälje International Football Cup. Det är en veckas fotbollsläger med träningar blandat med föreläsningar med inbjudna gäster som har erfarenhet av eller arbetar med frågor om mobbning. 19 Södertäljepojkar från olika lag deltar.

– Vi låter klubbarna skicka två-tre spelare som har ett inflytande på sina lagkamrater eller kompisar. Om jag väcker de här ungdomarna och visar dem att det finns olika sorters mobbning, då tror jag att de kommer få en bättre insikt när något sker så att de förstår att de ska agera, säger Nahir Oyal, grundaren av ”HERO OF THE TALK”.

Även flickor nästa år

Varför är det bara pojkar?

– Jag kan själv relatera till hur pojkar beter sig, dessutom var jag ensam när jag startade det här så jag kunde inte göra det för stort. Om jag ska ha tjejer med vill jag bjuda in en tjej som kan berätta om sina erfarenheter, och det planerar jag att göra tills nästa år.

Kommer ni ta med er något till era kompisar efter den här veckan?

– Ja, vi ska säga till dem att om man ser någon mobba någon annan så ska man gå fram och säga till, inte bara stå och kolla på, säger Nino Geiger.

Adrian Issa fyller i:

– Så att det blir bättre miljö och att man inte får mobba varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.