Södertälje främst i länet. Foto: TT

Södertälje är länets främsta industrikommun

Publicerad

Stockholms län är motorn i den svenska ekonomin. Nu visar också länsstyrelsen i en rapport att länet är Sveriges industriella centrum.
Och Södertälje är länets industrikommun nummer ett.

Stockholms län har 70.000 arbetande inom tillverkningsindustrin, bara Västra Götaland har fler.

Men plussar man den sektorn med den industrinära tjänstesektorn får Stockholms län landets högsta siffra på 235.000 personer.

Södertälje främst i länet

Exportvärdet inom tillverkningsindustrin i länet är också det högsta i landet.

Och länets industriella flaggskepp är Södertälje kommun. Företag som Scania och Astra Zeneca nämns i länsstyrelsens pressmeddelande tillsammans med KTH och initiativ som Södertälje science park.

Kommunens satsningar

Chris Heister, landshövding i Stockholms län, menar att de satsningar som görs på KTH och science park i Södertälje är enormt viktiga för framtidens industriella landskap.

– De insatser som genomförs måste anpassas till näringslivets behov. För att stödja ett konkurrenskraftigt näringsliv krävs åtgärder för att möta krav på högkvalificerad arbetskraft, kompetens, testbäddar och effektiva innovationssystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer