EU-projekt ger 150 000 kronor till Södertälje för att investera i gratis wifi på offentliga platser. Foto: TT arkivbild

Stor EU-satsning på wifi trots osäkerhet om teknikens framtid

Uppdaterad
Publicerad

2 800 orter i EU har fått 150 000 kronor för att investera i gratis wifi på offentliga platser.

Men EU-projektet har försenats och det finns en risk att tekniken är förlegad om fem år.

Södertälje är en av 20 svenska kommuner som får dela på nästan en halv miljard kronor tillsammans med totalt 2 800 orter i EU. Orterna får 150 000 kronor var.

– Tillgänglighet är en jätteviktig fråga. Det märker du om du går in på ett café. Många har wifi eftersom de tycker det är viktigt, säger Tony McCarrick som är digitaliseringsstrateg i Södertälje kommun.

Mindre behov

Wifi är fortfarande attraktivt på allmänna platser, men ny teknik har precis kommit in på marknaden. Samtidigt har EU-projektet blivit nästan ett år försenat och det gör att wifi-tekniken på vissa allmänna platser som gator, parker och torg riskerar att vara förlegad om fem år.

– Det finns ett mindre behov av wifi på vissa platser. Har man ett abonnemang med många gigabyte behöver man inte wifi på samma sätt. Men det är nog ganska speciellt för Sverige eftersom mobilabonnemangen är billiga här jämfört med exempelvis USA, säger Erik Ström som är professor i kommunikationssystem vid Chalmers tekniska högskola.

”En viktig sak just nu”

Södertäljes digitaliseringsstrateg Tony McCarrick menar det ännu inte är passé med wifi men att man behöver förhålla sig till utvecklingen.

– Vår bedömning är att det här fortfarande är en viktig sak just nu, eftersom frågan har kommit från centrumföreningen och våra företagare. Det som är speciellt med digitaliseringen är att den går så snabbt, säger Tony McCarrick.

Han menar att kommunen behöver kunna känna av vad som är viktigt i nutid även om man inte vet om det är viktigt om fem år.

Nya möjligheter

Samtidigt som 5G-tekniken kommer att ge mer data till telefonerna så ger den nya möjligheter. Det har till exempel nyligen lanserats en ny standard som gör att det går att sätta upp gratis internet i ett område, utan att det kräver uppkoppling mot ett wifi.

– Om tre till fem år så tror jag att vi kommer att veta om det här är en teknik som kommer att slå ut wifi på just det här området. I dag är det väldigt svårt att sia om det, säger Erik Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.