• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Vid transport av djur finns restriktioner, men tydligen inte för människor”, skriver en av resenärerna som pendlar med 749:an. Foto: SVT

Stort missnöje med buss 749 mellan Södertälje och Liljeholmen

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer larmar om att buss 749 är överfull och trafikfarlig. Nu ser SL över möjligheten att sätta in fler turer på sträckan.

Busslinje 749 har trafikerat sträckan Södertälje-Liljeholmen sedan 2013. Från början hette den 749x och var en tillfällig buss som sattes in under en reparation av pendeltågsrälsen, men den blev så populär att den fick bli kvar.

Bussen ofta överfull

Enligt resenärer som har hört av sig till SVT har bussen emellertid blivit för populär. Och det visar sig att SL fram till mitten av november i år har fått in närmare 500 synpunkter om busslinjen.

Många av dem handlar om hur överfull bussen ofta är och att det leder till att få kan spänna fast sig och många istället får stå i mittgången när bussen kör i full fart på motorvägen. Något som resenärer uppfattar som obehagligt och farligt. Se faktaruta nedan för exempel på synpunkter.

Fler turer kan bli verklighet

När SVT når SL svarar man att man helst vill se att fler väljer pendeltåget, men att 749:an är en ”extra ansatt” buss och att SL nu ser över möjligheten att sätta in fler turer på sträckan.

Hör SL:s presstalesperson Alexander Krajisniks reaktion på den stora mängden klagomål här:

Tio exempel på synpunkter som inkommit:

”Överfullt på buss 749 vid 17 som vanligt. 10 pers i mittgången och full fart på motorvägen, tveksam säkerhet”.

”Ert normalfall är att ganska många personer ska stå upp. På motorväg i upp emot 100 km/h i en halvtimme. Är det nollvision? Trafiksäkerhet?”

”Denna vecka har jag fått ståplats hela veckan. Snälla sätt in fler bussar.”

”När det gäller transport av djur finns restriktioner men tydligen inte för människor.”

”Med tanke på hur oproportionerligt mycket pengar ni tar för biljetter hade man ju önskat att man inte flög ut genom framrutan vid händelse av krock.”

”Har nu under eftermiddagen hjälpt en tjej som svimmade av jämte mig. Ni utsätter både er egen personal och oss kunder för denna stress.”

”Nu är det dags att stärka upp 749:an med fler avgångar då fler och fler hittat bussen.”

”Eftersom bussen kör på motorväg och i väldigt hög hastighet kan det få fatala följder då inte vi resenärer har möjlighet att sitta fastspända.”

”Jag ser gravida, äldre män och damer som tvingas stå hela vägen. Detta hade varit okej om det var mer undantag än regel, men så är inte fallet. Inte minst är det en stor säkerhetsrisk... För många handlar direktbussen om ett miljövänligare val än bil, som samtidigt är lika smidigt. Därför är pendeltåget inte ett alternativ.”

”Många morgnar är det outhärdligt att pendla.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.