Tea Rickfält studerar hållbar utveckling på KTH. Foto: SVT

Studenter ska hjälpa öborna att spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Oaxen, Möja och Sandhamn i Sverige. Och så Kökar, Torsholma, Korpo, Örö i de åländska och finska skärgårdarna. Det är de öar som under våren studerades ingående av sju studenter på KTH.

Nu har också de sju rapporterna landat där man föreslår vad öarna kan göra för att sötvattnet ska räcka i framtiden.

Tea Rickfält är uppväxt i Hölö och pluggar idag hållbar utveckling på KTH. Hon har under våren studerat ön Sandhamn, men är samtidigt inbegripen i hennes studiekamrats arbete på Oaxen. I videon träffar SVT henne vid kalkbrottet på ön.

Arbete i tre delar

Studenterna har delat in sina arbeten i tre delar. De har tittat på naturlandskapet (vattenresurserna), kulturlandskapet (människors behov av vatten) samt tekniklandskapet (infrastruktur).

Upp till öborna

Efter det har man nu skrivit rapporter där man föreslår en rad åtgärder som öborna kan välja och vraka mellan; allt för att bli bättre på att hushålla med vattnet.

Circular water challenge

Projektet har letts av professor Anders Nordström på Stockholms universitet och Christian Pleijel på KTH executive school.

Förutom att de sju öarna ska få ut något av rapporterna vill man också jämföra dem med åtta andra öar i Europa.

Projektet är finansierat av bland annat Södertälje kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.